Interaktiv e-commerce/liveshopping

5 punkter som kommer att påverka sättet att göra affärer både fysiskt och digitalt 2023. Vi hjälper dig konkret med alla 5 eller var och en för sig.

1. Marginalerna i fokus och REA är det nya normala. Då blir kompetens och förtroende ännu viktigare i säljprocessen

Vi har sett det redan under 2022. Marignalerna kommer att bli allt viktigare. Och då är det viktigare än någonsin att ”tala” för varan. Företagen kan inte låta prisjämförelsesajterna styra allt. Och vill man hålla uppe priset måsta man också tala om varför. Då blir säljarnas roll ännu viktigare i alla kanaler där du verkligen kan prata om fördelar och kvalitetsskillnader som gör att produkten/tjänsten är värd sitt pris. Så säljarna blir mediakanaler i sig själva precis som influensers.

Eftersom jakten på billiga fynd inte kommer att sluta, så kommer även reorna hos företagen bli fler. Vi såg 2022 hur Amazon valde att lägga en till Prime Day i oktober och rent allmänt pratades det mer detta år om Black Month än Black Friday och Black Week. Så det kommer att vara REA någonstans hela tiden.

2. Jakten på nya innovativa tjänster/produkter kommer att öka i dåliga tider. Företagen måste bli mer pedagogiska för att visa fördelarna.

Trots dåliga tider och mindre i plånboken vill vi fortsätta att handla hållbart och cirkulärt samtidigt som priset är i fokus. Och vi är fortfarande nyfikna på innovationer och nyheter. 2023 kommer att vara ett år när många får hålla hårdare i pengarna och det kommer att gynna företagen som kan förklara fördelarna ännu tydligare.

3. Fortsatt minskad trafik i butikerna. Ökad räckvidd ett måste. Vi måste använda våra bästa säljare mer.

Även om man kortsiktigt kan se en liten uppgång vad gäller butiksbesök efter den kraftiga nedgången under pandemin kommer trenden sen 2016 att fortsätta med färre fysiska kundbesök. Denna negativa besökstrend kommer tyvärr göra att man måste spara på personalkostnader som innebär att ”hyvla” timmar vilket gör säljjobb i butik både mindre attraktiva men också kräver mer uppmärksamhet i någon form för att konvertera besökare till köpande kunder. Med interactive e-commerce kan säljarna utnyttjas bättre och effektivare och nå fler kunder

4. Kundklubbarna blir communitys. Från transaktion till relation. Och communitys blir mindre för att bli mer relevanta.

I takt med att det blir svårare och svårare att nå fram till rätt kunder via annonsering online, kommer kundklubbarna att bli allt viktigare som kommunikationskanal. Men då måste man utveckla relationen med kunderna. Och dom som gör det kommer att ha en betydligt bättre chans att nå goda resultat än dom som fortfarande ser kundklubben som ett sätt att distribuera rabatterbjudanden. Och här kan företagen lära av influensers och poddar genom att skapa innehåll. Content blir king & queen 2023.

5. Plattformarna är nu så bra och prisvärda att utmaningen mer ligger i att organisera och utveckla innehåll.

Från teknik till innehåll, struktur och genomförande.

Företagen har även under 2022 fortsatt varit lite avvaktande kring live shopping som företeelse, men med vikande försäljningssiffror kommer många att tvingas att pröva fullt ut. Men det kräver en offensiv satsning med ett tydligt fokus på strategi och genomförande. Att ett av svenska börsens högst värderade bolag , Evolution gaming har interactive e-commerce som kärnverksamhet utan att många tänker på det är väldigt intressant. Men som så många gånger tidigare är spelmarknaden före många branscher i hur man ser på att bygga förtroende på ett fysiskt sätt i en digital miljö.

Tillsammans med Pelle Hasselgren, brandsolutions.se erbjuder vi en masterclass i interactive e-commerce med vårt 10-punktsprogram som ger din organisation en stabil grund att stå på när ni tar er an interactive e-commerce på riktigt. Vi hjälper er att ta den fysiska upplevelsen man har i en butik eller i ett möte med en säljare till den digitala världen. Vi erbjuder också ett webinar (digitalt eller fysiskt) för styrelsen eller ledningsgruppen. Där visar vi potentialen om man gör rätt men visar också hur man undviker fallgroparna. Inspiration och perspektiv på den kanske största förändringen i konsumentbeteende på väldigt länge där företagen återigen ligger efter konsumenterna. Kontakta oss så får du veta mer.

Vi bjuder på en timme där vi går igenom problemställningar och tänkbara lösningar för ledningsgruppen

Kontakta oss